Zoek de professional in "professionele fotograaf"

Wanneer we iemand inschakelen om een ​​dienst uit te voeren in ons dagelijks leven vertrouwen we op de expertise van de dienstverlener. Hoewel het niet uitgesloten is dat men een tandarts of automonteur kiest op basis van persoonlijkheid (bvb. omdat er in de loop der jaren een relatie is opgebouwd), is het onwaarschijnlijk dat we twijfelen aan de expertise van tandartsen en automonteurs in het algemeen. Bij fotografie vallen dingen echter vaak in “50 shades of grey” (of, in fotografische termen, 18% grijs—dat is hoe de camera licht registreert). Door de algemene beschikbaarheid van smartphones en digitale camera's zijn we allemaal tot op zekere hoogte fotografen. Het feit dat ik kan autorijden maakt me echter nog geen Formule 1 piloot! Hetzelfde geldt voor fotografie.

Terwijl sommige fotografen zullen beweren dat ze je beste vriend, je bondgenoot, je vertrouweling worden (voor de duur van je fotosessie), net als bij het kiezen van een tandarts of een automonteur, is persoonlijkheid misschien wel een bonus, maar expertise is ongetwijfeld een prioriteit. Hoe bepaal je dan of een fotograaf bij je past?

De hamvraag is volgens mij deze: wat is het doel van het inhuren van een professionele fotograaf? Als we kiespijn hebben of wanneer onze auto pech heeft, is het antwoord simpel, maar met fotografie... je raadt het al: 18% grijs! Hoe vreemd het ook klinkt, ik heb gemerkt dat klanten soms niet precies weten waarom ze mij willen inhuren. Natuurlijk vind ik het geweldig als mensen zich tot fotografie wenden om speciale mijlpalen te markeren (aangezien fotografie bij uitstek geschikt is om het heden voor de toekomst vast te leggen), maar vaak is het moeilijk om de echte onderliggende motivatie te verwoorden die ons er in de eerste plaats heeft toe gebracht een professionele fotograaf te zoeken.

Persoonlijk ben ik opgegroeid toen smartphones nog maar net begonnen te verschijnen. Tegelijk leken professionele fotografen, vanwege de vele beschikbare wegwerpcamera's en polaroids, geheimzinnige leden van een uitstervend beroep. Als gevolg hiervan heb ik geen foto's om op terug te blikken uit mijn tweens, simpelweg omdat toen niemand foto's van mij heeft gemaakt. Van het handjevol selfies dat ik heb weten te bemachtigen ben ik ongeveer een derde kwijtgeraakt door het verwisselen van laptops en door bestanden die ergens in een digitaal “zwart gat” zijn weten te vallen, of vanwege een kwijtgeraakte USB-stick. Vandaar dat, wanneer de focus van mijn klant overwegend ligt op digitale foto's om op sociale media te plaatsen, ik er een punt van maak om toch te laten zien hoe de foto’s er in print kunnen uitzien, omdat ik wil dat mijn klanten over een tastbaar beeld beschikken om op terug te blikken. Dit is voor mij een van de redenen om een ​​professionele fotograaf in te huren: iemand die hoogwaardige print producten aanbiedt in een tijdloos design dat als erfstuk kan worden doorgegeven aan toekomstige generaties. Ik vind het heerlijk om samen met mijn partner door familiealbums te bladeren en te zien hoe haar overgrootouders eruit zagen in de jaren dertig! Dat is voor mij de kracht van fotografie.

Een andere reden die me zou aanzetten om een ​​professionele fotograaf te zoeken is minder diep geworteld in mijn verleden, maar daarom niet minder persoonlijk! Door de jaren heen heb ik in Parijs, New York, Nederland, en in de Midwest zowel als aan de westkust van de VS gewoond. Bij iedere verhuizing probeer ik de kale muren van een nieuw appartement weer als thuis te laten voelen. Eerst probeerde ik foto's van mijn paarden op te hangen (ik deed als juniorruiter mee aan internationale springconcoursen), daarna kopieën van werken van Klimt en Van Gogh. Maar op een gegeven moment wilde ik meer dan alleen een portret. Niet zomaar een foto van mezelf of van mijn dieren, maar een combinatie van mezelf en Van Gogh: Van Rogghe! De afbeeldingen die de nu aan onze muur hangen zijn zoveel meer dan alleen afbeeldingen! Het zijn kunstwerken die mijn partner en ik niet alleen met veel plezier hebben gemaakt, maar die ons naar een andere realiteit brengen waar we nog authentieker onszelf kunnen zijn. Kortom, beelden die onze gezamenlijke verbeelding weerspiegelen.

Dus, om terug te komen op mijn initiële vraag: wat is uw reden om een ​​professionele fotograaf in te huren? Is het gewoon iemand die een betere camera bezit? Of wilt u iemand inhuren die afbeeldingen kan maken die alleen door die fotograaf kunnen gemaakt worden—afbeeldingen die uniek zijn voor u, uw gezin of uw koppel? Ik denk dat beide opties volkomen geldig zijn, maar als je gewoon iemand wenst met een betere camera (hogere resolutie) en een betere lens (om die dromerige achtergrond bokeh te creëren), kun je waarschijnlijk gewoon zelf een camera huren—geen fotograaf! (En als de uiteindelijke bestemming van de afbeeldingen sociale media is, dan zal, met hoeveel tegenzin ik het ook toegeef, een smartphone prima werken, en gemakkelijker te gebruiken zijn!)

De camera is minder belangrijk dan wat er voor en wie er achter staat, zoals dit beeld op mijn iPhone 4 bewijst.

Natuurlijk is het inhuren van een fotograaf ook een leuke ervaring! En in tegenstelling tot de tandarts die traktaties aanbiedt aan het einde uw boorsessie of de automonteur die u een koffie aanbiedt terwijl uw factuur wordt afgedrukt, is er bij fotografie een directe relatie tussen een goede ervaring en het eindproduct: foto's waar je er stralend, levendig en de best mogelijke versie van jezelf uitziet. Met andere woorden, het creëren van een comfortabele, leuke en vertrouwelijke sfeer is niet alleen een bonus: het is een vereiste voor een fotograaf om goed werk te leveren! Het is de basis waarop de expertise en technische vaardigheden van de fotograaf kunnen worden uitgeoefend.

Maar net zoals je een tandarts niet alleen op persoonlijkheid zou kiezen, beschikt een professionele fotograaf over gespecialiseerde vaardigheden die misschien niet duidelijk zijn—begrijpelijk!—voor degenen die niet bekend zijn met de ins en outs van fotografie (voordat ik ooit een camera in mijn handen nam, had ik totaal geen idee van alles wat komt kijken bij het maken van goede foto's!)

Nu we een beter idee hebben gekregen van de redenen om een ​​professionele fotograaf in te schakelen, laten we kijken naar enkele technische aspecten die u kunnen helpen bij uw beslissing.

Kwaliteit vs. Kwantiteit

De volgende vraag komt soms naar voren tijdens mijn pre-sessie consultatie: mijn vriendin heeft haar foto's laten maken door fotograaf x, en ze heeft een galerij ontvangen met alle foto's van de shoot...

Vaak heb ik volledige fotogalerijen voor klanten gezien die wel meer dan 15 bijna identieke versies van dezelfde afbeelding bevatten. Uiteindelijk komen die 100+ foto's die waren beloofd enkel neer op 10-20 afbeeldingen. Een professionele fotograaf weet precies hoeveel geweldige foto's er in een bepaalde sessie kunnen worden gemaakt en zal altijd minder beloven en meer leveren. Een galerij van een professionele fotograaf zal meer lijken op een portfolioboek of een redactionele bijdrage, met een verscheidenheid aan verschillende composities en opties waaruit u kunt kiezen binnen een reeks afbeeldingen.

High-end retouching vs. fast filters

Dit brengt me bij het volgende deel van de vraag: mijn vriendin mocht alle foto's van de shoot behouden en retoucheren was optioneel...

Een professionele fotograaf levert altijd volledig geretoucheerde beelden, of ze nu naar een professionele retoucher worden gestuurd of door de fotograaf zelf worden bewerkt. Ik heb daarentegen ook gezien dat fotografen meer dan 100 bewerkte foto's beloven van een sessie van 1 uur. Een professionele fotograaf besteedt gemiddeld 20-40 minuten aan het retoucheren van één foto (soms zelfs enkele uren voor dat echt speciale wandpaneel of de cover van een fotoalbum!). Het correct retoucheren van 100 foto's zou neerkomen op 30 uur werk voor een paar euro’s per uur! (Dit is ook de reden waarom u een premium investeert in een goede trouwfotograaf die ervoor zorgt dat elk moment van uw trouwdag past in een zorgvuldig gekalibreerde reeks, met bijpassende kleurtinten en contrastniveaus.)

Hoewel een professionele fotograaf altijd een eigen stijl heeft, wijst een monotoon portfolio meestal op een gebrek aan veelzijdigheid, indien het portfolio slechts één bepaalde look of kleurenschema bevat. Dit brengt me naar het volgende segment...

Licht creëren vs. overgeleverd zijn aan het licht

Bij fotografie is licht essentieel. Het kan een beeld maken of breken. Helaas zijn de lichtomstandigheden nooit helemaal perfect. Zelfs op het meest perfecte uur van de dag (“golden hour”) moeten we rekening houden met de ondergaande zon, balanceren we verschillende toonbereiken en onderzoeken we hoe het licht de achtergrond beïnvloedt. Wat gebeurt er als je shoot op een bewolkte dag valt? Of wanneer de zon extreem fel is? Of je wilt een bepaald tafereel als achtergrond gebruiken, maar dat betekent dat je nu volledig in de schaduw staat—of erger nog, je merkt dat je nu recht in de zon staat te knipperen?

Op een heldere, zonovergoten dag, met alleen natuurlijk licht, zal een foto er zo uit zien...

…of zo.

Door een flitser te gebruiken, kunnen we het subject in balans brengen met de achtergrond, hetgeen meer vrijheid brengt in compositie.

Hoewel er veel fotografen zijn met een "oog" voor compositie en het vastleggen van momenten, weet een professionele fotograaf dat zijn of haar oog slechts zo goed is als de kennis en vaardigheden waarover hij of zij beschikt. Een professionele fotograaf weet hoe het meeste uit een bepaalde situatie kan worden gehaald. Niets wordt aan het toeval overgelaten. Dit is de reden waarom een ​​professionele fotograaf vaak een voorafgaande consultatie toewijdt aan het plannen van je shoot, waarbij er wordt gevraagd ​​naar het tijdstip van de dag, de aard van de locatie, de foto's die je voor ogen hebt, om voorbereid te zijn met de apparatuur die nodig is om een ​​verscheidenheid aan omstandigheden te overmeesteren.

Mikken op prints

In plaats van te komen opdagen, foto's te klikken, en klanten zelf te laten uitzoeken hoe ze afdrukken kunnen maken, organiseert een professionele fotograaf de hele fotoshoot met het uiteindelijke product in gedachten, of dit nu een zorgvuldig samengesteld fotoalbum is dat uw verhaal vertelt, of een fine art paneel op posterformaat. Net als bij een schilderij worden de best afgedrukte foto's vooraf gevisualiseerd en gepland - wat niet in tegenspraak is met spontaniteit, want spontaniteit maakt fotografie juist tot een unieke kunstvorm!

Vanuit deze optiek is één van de meest betreurenswaardige dingen die een fotograaf kan doen de digitale bestanden overhandigen aan klanten om ze zelf te laten afdrukken. Ik weet dat dit enigszins contra-intuïtief klinkt—op zijn zachtst gezegd—, maar laat me even uitleggen waarom een dergelijke mening niet de tirade is van een controlefreak: hoewel het lijkt alsof dit klanten meer vrijheid geeft, gaat dit gepaard met een groot kwaliteitsverlies (en uiteindelijk ook geld). Het is nu eenmaal een feit dat de meeste high-end print labo’s enkel rechtstreeks samenwerken met professionele fotografen. De reden hiervoor is dat de foto die u op uw digitale scherm ziet niet overeenkomt met hoe deze foto er in gedrukte vorm zal uitzien. Kleuren en tonen moeten worden gekalibreerd op basis van het type product en de gebruikte inkten. Een afdruk op metaal vereist bijvoorbeeld zoveel contrast en verzadiging dat het digitale bestand er angstaanjagend uitziet! Wanneer het echter op metaal wordt weergegeven, met de specifieke inkten die door dat print labo worden gebruikt, ziet het er precies zo uit als bedoeld!

Een kwaliteitsvolle print is zoals een designer tas …

… je ziet absoluut het verschil!

Omdat een goed uitziend digitaal bestand ≠ een mooi drukwerk, is het nu net een “disservice” om klanten voor hun eigen drukwerk te laten zorgen. Voeg daar aan toe het feit dat on-demand print services niet de duurzaamheid en kwaliteitscontrole bieden van een fotograaf die met een professioneel print labo werkt, en je begrijpt waarom klanten van andere fotografen mij soms contacteren om prints te laten maken. Helaas maakt het niet hebben van de originele bestanden het afdrukken veel moeilijker, dus wat aanvankelijk een goede deal leek, kost uiteindelijk veel meer aan potentiële afdrukkosten—en aan verloren herinneringen.

Zoals je ziet komt er bij het maken van een goede foto veel meer kijken dan simpelweg te komen opdagen en op de sluiterknop te klikken! Hoewel je misschien niet alles ziet wat er zich afspeelt achter de schermen (of in de geest van de fotograaf die je opgewekt vertelt om bij die boom te gaan staan, je knie te buigen en in de verte te kijken terwijl diens vingers onmerkbaar over een resem knoppen tasten op de camera en/of flash), weet dat je bent ingeschakeld voor kwaliteitsfoto's die een niveau van expertise vereisen dat vergelijkbaar is met dat van een Ph.D.—en als zowel fotograaf als Ph.D. kan ik er over meespreken!

Previous
Previous

Een vleugje klassiek: fashion en beauty met een middeleeuws accent

Next
Next

Ondine: het bos in de studio brengen